7 redenen waarom scrum zorgt voor geluk | Priom | Denk, doe en leer met Agile en Scrum
Geluk

7 redenen waarom scrum zorgt voor geluk

Geluk is gezond zijn. Geluk is een stabiele relatie. Geluk is waardering. Geluk is de nieuwe Audi A8. Geluk is vrijheid. Geluk is rijk zijn. Geluk is familie. Geluk is eten, muziek of sport. Geluk is uiterlijk. Geluk is een leuke baan…

Vraag een groep mensen wat hun gelukkig maakt en de antwoorden lopen uiteen. Het is moeilijk om het begrip “geluk” te definiëren, omdat iedereen verschillend is. Ieder mens heeft andere normen en waarden en hecht in meer of mindere mate belang aan verschillende onderwerpen die je in het leven al dan niet gelukkig maken. Je zou kunnen stellen dat geluk tevredenheid is, met het leven zoals het zich in het hier en nu aan je voordoet. Het kenmerkt zich door de afwezigheid van zorgen en angsten over de toekomst of verdriet en schuldgevoelens over wat geweest is.

Allemaal leuk en aardig, maar hoe organiseer je dat dan?!

We focussen ons in deze blog op het bedrijfsleven. Een succesvol bedrijf met gelukkige werknemers en klanten. DAT IS WAT JE WIL! PRIOM is ervan overtuigd dat scrum hier een grote bijdrage aan kan leveren. Scrum is een methode die je kunt toepassen om Agile te werken. Oftewel: door toepassing van scrum kun je effectief inspelen op een veranderende omgeving en ben je als organisatie wendbaar. Wauw!

We snappen dat je kritisch bent en je je afvraagt hoe je met scrum geluk realiseert. Dat is namelijk nogal wat. Wij denken dat het kan en wel om de volgende 7 redenen. Alsjeblieft, je mag ons later bedanken ;) 
 

1. SCRUM ZORGT VOOR BETROKKENHEID

Door klanten/stakeholders actief te betrekken bij projecten, creëer je kansen om te achterhalen wat hun wensen en behoeften zijn. Een interactieve samenwerking ontstaat, waardoor zowel klanten als medewerkers zich gemotiveerd voelen om mee te werken aan het product. Er ontstaat vertrouwen.
 

2. SCRUM ZORGT VOOR TRANSPARANTIE

Als je scrum toepast zijn alle betrokkenen op de hoogte van de ontwikkelingen van een project. Overzichtelijk is wat er dagelijks gedaan moet worden, wie waarmee bezig is en wat de vorderingen/knelpunten zijn.  
 

3. SCRUM ZORGT VOOR RITME 

Een goede toepassing van scrum maakt het mogelijk voor een team om hun werk zelf realistisch in te plannen. Je werkt in zogenaamde sprints. Deze sprints duren telkens even lang (1-4 weken). Alle betrokkenen weten hierdoor waar ze aan toe zijn en hoeveel tijd ze hebben om hun taken te voltooien. Hiermee bevorder je de productiviteit.  
 

4. SCRUM MAAKT VERANDERING MOGELIJK 

Door toepassing van scrum is er ruimte voor een constante terugkoppeling van collega’s en de klant/stakeholder, wat ervoor zorgt dat aanpassingen tijdig doorgevoerd kunnen worden. Je bent in beweging en wendbaar, waardoor je voorkomt dat je persoonlijk en als team achter de feiten aanloopt. 
 

5. SCRUM ZORGT VOOR AANDACHT IN HET BEDRIJF

Door de klant/stakeholder te laten bepalen waaraan het product moet voldoen, snap je als team wat prioriteit heeft en waar dus de aandacht moet liggen. Zo kun je een product realiseren wat aansluit bij de behoefte en wensen van de klant. 
 

6. SCRUM ZORGT VOOR AANDACHT VAN DE KLANT

Bovenstaande punten maken dat je vanzelfsprekend ook de aandacht van de klant krijgt. Het belangrijkste, omdat dit maakt of een project succesvol afgerond kan worden en daarmee dus ook succesvol is. Voor je het weet trek je de aandacht van nog meer klanten. 
 

7. SCRUM ZORGT VOOR KWALITEIT 

Scrum maakt dat medewerkers aan de slag kunnen, wensen en behoeften van de klant vervult worden en dat bedrijven tijdig kunnen inspelen op veranderingen. 

 

Scrum is dus absoluut geen hype maar een blijvertje 

Zoals je hierboven hebt gelezen vervult scrum vele behoeften. Zowel van de klant/stakeholder als de werkgever- en nemer. De toepassing van scrum neemt namelijk zorgen en angsten weg om te falen. Je bent voorbereid. Je kunt aan het werk, weet wat je af gaat leveren en dat de klant tevreden zal zijn. Je kunt dat werk oppakken waar je goed in bent en verliest zo min mogelijk tijd (waarmee ook zo min mogelijk kosten). Scrum maakt werken leuk! Je bent goed in wat je doet door de manier waarop je projecten gezamenlijk aanpakt.

Waardering? Check! 

Stop dus met het onderschatten van Agile werken en de toepassing van scrum. PRIOM vindt het jammer dat deze werkwijze (of eigenlijk levensstijl, want je kunt het zelfs privé toepassen) als hype wordt gezien, aangezien je tegenwoordig “dood wordt gegooid” met termen als Agile en scrum. Die overvloed werkt namelijk averechts, omdat het op die manier teveel is. En alles wat teveel is, kan geen geluk veroorzaken. Het gaat erom dat je scrum op de juiste manier toepast en weet hoe je er de meeste voordelen uit kunt halen. En als je dat kunt… dan kun je dik tevreden zijn! Het creëert rust en resultaat, zodat er in je hoofd ook nog ruimte is voor andere wezenlijke dingen in het leven die jou gelukkig maken. 

Wij laten je graag kennismaken met scrum en helpen je het in goede banen te leiden. Vraag naar de mogelijkheden. 
 

Succes en vooral: VEEL GELUK! 

Deel deze Blog