De 8 belangrijkste inzichten van The Agile Chef, Scrum en agile conferentie van Xebia | Priom | Denk, doe en leer met Agile en Scrum
scrum agile chef priom

De 8 belangrijkste inzichten van The Agile Chef, Scrum en agile conferentie van Xebia

Even een kwartiertje de tijd voor de volgende sessie begint. Een sessie waar ik extra veel zin heb, want die gaat over Scrum buiten de ICT! Nu even in de zon op het terras bij Taets met een dampende Cortado* naast me een stukje van mijn blog schrijven. Overigens moet ik nog even opzoeken wat een Cortado precies is, maar het bevat cafeïne en blijkt goed drinkbaar.
Xebia pakt groots uit hier vandaag met een keur aan mogelijkheden voor de inwendige mens, maar vooral ook inhoudelijke sessies die interessant zijn. Om in de termen van The Agile Chef te blijven, is begonnen met de uitsmijter! Namelijk mr. Jeff Sutherland himself op het podium in een vraaggesprek wat behoorlijk algemeen bleef en waarin hij elke vraag behoorlijk voorspelbaar beantwoorde. Neemt niet weg dat het toch altijd bijzonder is om een grondlegger van Scrum te zien performen. Wat me echter het meest is bijgebleven is een verhaal wat hij vertelde over een bezoek aan sillicon valley.

Inzicht 1: Werkende producten blijven leveren is zelfs voor de pro’s lastig.

Silicon Valley is uiteraard een scrumbolwerk. Des te opvallender dat Sutherland aangaf dat slechts 20% van de Scrumteams daadwerkelijk elke sprint een 'potentially shippable product' oplevert! Toch wel een van de grondbeginselen van Scrum in mijn ogen: het opleveren van een werkend product aan het einde van elke sprint (zie de scrumguide)! Juist ook een van de onderdelen waar zoveel energie uit te halen valt als team en bovendien de optimale mogelijkheid creëert om feedback te ontvangen van de klant op wat er is ontwikkeld.

Inzicht 2: Scrum voor stakeholdermanagement

In de sessie over de toepassing van Scrum bij infra projecten, zoals de aanleg van dijken, bruggen en wegen, bleek de meerwaarde van Scrum voor stakeholdermanagement. Scrum is bij een drietal grote infraprojecten (denk aan projecten van +/- € 900 miljoen) ingezet tijdens de ontwerpfase. Hierin is afstemming met vele partijen met verschillende belangen erg belangrijk. Het gebruik van Scrum hielp om vaak en regelmatig afstemming te kunnen hebben met stakeholders. Doordat alles transparant is, helpt dit erg in de communicatie. Bovendien zorgt de rol van product owner voor interne en externe duidelijkheid over wie verantwoordelijk is voor de afstemming met alle partijen. Lastiger bleek om dezelfde snelheid van externe partijen te verwachten, als de snelheid die je tijdens een Scrumproject maakt.

Inzicht 3: iedereen kan een mooi ‘whiteboard’ tekening filmpje maken, als je genoeg tijd hebt...

Toevalligerwijs zijn we afgelopen week een beetje aan het pielen gegaan met Videoscribe. Hiermee kun je vrij eenvoudig getekende whiteboard animaties maken. Hier kan echter enorm veel tijd in gaan zitten, zonder resultaat. Belangrijk om het maken van zo’n film op zijn minst te timeboxen of liever helemaal te Scrummen om perfectie te vermijden… In het genre van de whiteboardanimaties is Dan Pink wel de grootste inspiratiebron. Zie dit voorbeeld en leer als bonus gelijk iets over motivatie -).
Tijdens een sessie werd aangegeven hoe je zo’n filmpje kon maken. Mijn verwachting was een soort tutorial van Videoscribe. Wat we kregen was echter een 7-stappen plan van Laurens Bonnema voor het maken van een dergelijke film, waarbij alleen stap 6 in Videoscribe werd gedaan! Belangrijkste inzichten: Spreek eerst in welke boodschap je in 2-3 minuten kwijt wil. Teken dan gewoon lekker op papier wat je wil en neem hiervan een foto. Vervolgens gebruik je Sketch of een dergelijk programma om de tekening OVER TE TREKKEN om een vectortekening te krijgen die geanimeerd kan worden! De enige echte functie van Videoscribe is vervolgens de animatie creëren. Aan de slag dus!

Inzicht 4: Get out of the office!

Veel aandacht op de conferentie voor (waarschijnlijk door mijn keuzes voor de te volgen sessies) het in gesprek gaan met de klant om er achter te komen wat men wilt en dit te kunnen ontwikkelen. Leuke methodieken gehoord om snel te kunnen prototypen en feedback te vragen hierop. Get out of the office is het devies, passend bij the lean start-up filosofie. Iets wat ook weer aangeeft hoe dicht agile, Scrum en lean met elkaar verbonden zijn.
Waarom je het kantoor uit moet blijkt wel uit onderstaand voorbeeld:

Philips heeft op de tv tegenwoordig een knopje om de afstandsbediening te laten piepen als je hem niet kunt vinden! Het zoeken van de oplossing voor het kwijtraken van de afstandbediening als onderdeel van de tv is logisch, maar verzin je slechts als je de klant vraagt.

Gave voorbeelden zijn bijvoorbeeld het testen van niet werkende oplossingen om een behoefte te peilen. Bijvoorbeeld een facebook aanmeldknop maken en als mensen er op klikken aangeven dat het een test is. Bij veel klikgedrag weet je dat het een gewenste functie is en kun je ontwikkelen, zo niet hoef je het dus ook niet te ontwikkelen. Ook het van papier maken van een homepagina en vragen wat mensen daarvan vinden is erg leuk en simpel uit te voeren. Dat is vast ook toepasbaar voor andere dingen dan ontwikkelen van software!

Inzicht 5: De jeugd heeft de toekomst

De misschien wel belangrijkste les komt eigenlijk uit een onverwachte hoek, namelijk van de drie pubers in de zaal. Vanuit Eduscrum waren drie leerlingen meegenomen om hun verhaal te vertellen over Scrum in het klaslokaal. Emma, Tessa en Maud dank daarvoor! Eduscrum is het toepassen van Scrum bij scheikundelessen om de leerlingen uit de ‘bioscoophouding' te krijgen en actief aan de slag te zetten.
De vanzelfsprekendheid waarmee de drie aangeven Scrum te gebruiken en toe te kunnen passen op andere vlakken dan IT en scheikunde is erg leuk om te zien. Het inzetten van Scrum voor het voorbereiden van je proefwerkweek is een geweldig voorbeeld van hoe makkelijk ze Scrum eigen maken en logisch vinden. Prachtig was de reactie op een vraag uit de zaal waarin gevraagd werd hoe ze grip kunnen houden op het verwachte eindcijfer tijdens het project. Als reactie kwam een bijna met ongeloof gebracht: "ehm daar is toch gewoon de burn-down voor”.

Inzicht 6: Wat doen we niet?

Wat een inzicht is dit! Zo logisch, zo agile, zo voor de hand liggend en toch zo veraf van de wereld buiten agile, lean en Scrum. Vanuit de lean start-up methodiek draait het om het minimum viable product, oftewel het lanceren van een product met net genoeg functionaliteit om te werken en antwoord geeft op de klantvraag. Vooral functionaliteit weglaten dus in het begin en pas later toevoegen. Oftewel als voldaan wordt aan de definition of done, dan is het dus klaar en lanceerbaar. Geen onbekend uitganspunt, ook buiten ICT niet. Verschil echter met bijvoorbeeld een infraproject is dat bij software je al vrij snel een werkend eindproduct kunt opleveren en dat eindproduct vervolgens kunt aanpassen en doorontwikkelen. In de infra kun je moeilijk een brug bouwen daarna deze aanpassen. Werkt toch anders. Overigens bedenk ik me net dat het vaak voorkomt dat eerst een noodbrug wordt gemaakt naast de plek waar de nieuwe brug komt. In hoeverre kunnen we van die noodbrug eigenlijk leren voor de definitieve brug en doen we dat ook?
Scrum voor infra en veel andere toepassingen bestaat vaak uit het opleveren van deelproducten om steeds een product op te kunnen leveren elke sprint. Je hebt elke sprint iets af, wat lanceerbaar is, maar dat is niet het eindproduct. Bijvoorbeeld een bodemonderzoek, of iets dergelijks als op te leveren resultaat. De meerwaarde van Scrum zit in dit soort proejcten in de transparantie, duidelijkheid over rollen en afstremming, samenwerking en het samen in een ruimte gaan DOEN. Het weglaten van functionaliteit speelt nog een kleinere rol, maar zou wel meer aandacht mogen hebben. Hoe kunnen we het eindresultaat simpeler maken, minder doen en beter doen. Interessante vraagstukken!

Inzicht 7: Scrummeetings zijn niet extra!

Een belangrijk uitgangspunt van Scrum is gewoon DOEN. Echter ook bij Scrum ontkom je niet aan overleg, de meetings staan echter vast en hebben elk een maximum tijdsduur. Toch kan dit als veel worden ervaren, helemaal bij Scrummen naast het ‘normale’ werk. In organisaties waar Scrum geimplementeerd wordt of waar alleen bepaalde projecten volgens Scrum worden aangepakt, worden de overleggen als EXTRA ervaren. Veel organisaties houden namelijk de bestaande vergaderstructuren in stand. Meestal zijn veel van dit soort overleggen volledig overbodig en voorzien ze slechts in een behoefte van een willekeurige leidinggevende in plaats van aan een klantbehoefte… Belangrijk inzicht: Scrummeetings komen er niet bij, maar in plaats van! Stop dus ook met anderre overleggen en kijk of je dit wel mist.

Inzicht 8: Drie producten retrospective

Het laatste inzicht is simpel. We kennen de retrospective, we weten waarom we het doen, maar vergeten wellicht nog wel eens wat het concreet moet opleveren. Hieronder de drie producten die voort kunnen komen uit de retrospective zodat er ook iets wordt gedaan met hetgeen geconstateerd:

- Een teamafspraak, oftewel soort ‘leefregel’ voor het team;
- Een aanpassing van definition of done (DoD), oftewel een ‘regel’ voordat een item daadwerkelijk naar ‘done’ kan;
- Een backlogitem, een item op de backlog om een volgende sprint eventueel op te kunnen pakken (afhankelijk prioriteit).

Dit waren de acht inzichten die mij het meest zijn bijgebleven. Het viel niet mee met een blog te komen deze week, na de erg sterke bijdrage van Heleen afgelopen week. Hopelijk heeft u er iets aan. Heeft u nog andere inzichten? Deel ze dan hieronder gerust! Wilt u meer weten of Scrum voor uw projecten? Neem dan contact met ons op.

 

* Een cortado is een espressovariant waaraan een hoeveelheid warme melk wordt toegevoegd om deze minder bitter te maken. Beetje een watjesespresso dus -)

Deel deze Blog

Leave a comment

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.