Wat je vandaag doet, kan morgen nutteloos zijn | Priom | Denk, doe en leer met Agile en Scrum
teamsport

Wat je vandaag doet, kan morgen nutteloos zijn

Een blog over Scrum values

Het maken van concrete plannen, voordat je aan een opdracht begint is ouderwets. Het is volgens ons een achterhaalde gedachte om, vooral bij grotere projecten met een langere doorlooptijd, een vooraf opgesteld plan na te leven. Het kost je bergen met geld en veel tijd. Daarbij komt dat je vastzit aan een doel, waarvan je de relevantie op een gegeven moment niet meer weet. De wereld verandert en daarmee ook de wens van je klant. Ga daar slim en dus wendbaar mee om, anders loop je een groot risico de plank mis te slaan.  

Wendbaarheid heeft niks met (visuele) plannen te maken. Waar het wel om vraagt? Een flexibele planning en werkwijze. Ga scrummen! Met behulp van dit framework stel je doelen EN ben je in staat deze bij te stellen waar nodig. Dat is nog niet alles. De waarde van scrum ligt in onderstaande punten verborgen:
 

Commitment

Je hebt duidelijke doelen, waar je volledig achter staat. Inzet is vereist en het vermogen om eventuele tegenslagen te verwerken. Zie het als een leerschool. Doe aanpassingen om je doelen te bereiken en bijt je erin vast.

I never loose. I eather win or I learn | Nelson MandelaCourage

Scrum is niet voor mietjes. Je moet de strijd aan durven gaan. Ook tegenslagen en moeilijkere vraagstukken moeten aangepakt worden. Wij zijn een voorstander van “doen”. Door scrum kun je continu aanpassen en corrigeren op basis van wat er echt gebeurt.
 


Focus

Je laat je niet onnodig afleiden en gaat op je doelen af. Je pakt de taken op die bij jou passen.
 


Openness

Om succesvol te scrummen is openheid in werkzaamheden en denken vereist. Je kunt niet plannen en je werk goed uitvoeren als je niet precies weet wat andere betrokkenen doen om het doel te bereiken.Respect

Voor jezelf, de klant, je doel, je samenwerkingspartner(s) en andere betrokken factoren. Goede samenwerking kan niet bestaan zonder respect. Geloof in elkaars kwaliteiten en dat je gezamenlijk hetzelfde resultaat nastreeft. Iedereen kan een unieke bijdrage leveren. Dat is fijn en zo kan iedereen dus doen waar hij/zij het beste in is. Al scrummend hoef je niet te wachten op de rest. Gaan met die banaan.
 

Scrum is waardevol

Dat kun je dus wel stellen. Zowel voor jou als individu, de organisatie en last but not least: de klant! Voorwaarde is wel dat je het goed moet toepassen en helaas gaat dat wel eens mis. Scrummen is “hot”, maar als je scrumt om te scrummen (het zogeheten ‘scrum in name only’), dan heeft het geen zin en haal je de waarde er niet uit. Priom staat te popelen om jou met behulp van scrum het nut en de noodzaak in te laten zien van wendbaarheid. Zo gaan er deuren open. 
 

Als je weet dat wat je vandaag doet, morgen nutteloos kan zijn, erken je de waarde van wendbaarheid. 

 

Ben jij een winnaar?

Je kunt scrum vergelijken met topsport. Je kunt alleen winnen als je de 5 kernwaarden bezit. Voor een team of elftal is het des te belangrijker. Hier moeten alle leden betrokken en gebrand zijn om een gezamenlijk doel te behalen. Hoe beter je op elkaar bent ingespeeld, hoe groter de kans van slagen. Het maakt dan niet uit of jij de assist kunt geven, scoort of voorkomt dat de tegenstander een punt maakt... In het bedrijfsleven betekent het dat je overtuigd moet zijn van je eigen kunnen (individueel en als team) en het op die manier beter doet dan de concurrent.  

Training in teamverband betekent vaak niets meer of minder dan constant op zoek zijn naar wat het beste werkt. Hoe haal je het beste uit jezelf en het team? Scrum doet dat ook. Het drukt je meteen met je neus op de feiten, helpt je om anders te kijken en zorgt ervoor dat je voortdurend blijft nadenken/ontwikkelen. Scrum staat of valt met creativiteit, betrokkenheid en samenwerking van het hele team.
 

Scrum omarmt en formaliseert flexibiliteit

Scrum is een constante beweging. Een drijfveer en checklist of je op de goede weg bent met z’n allen. Waarschijnlijk wel! Want als je scrumt ben je wendbaar en in staat doelen te halen. Hoppa! Kom maar op met die gouden medaille of beker.
 

Managen en plannen op een hedendaagse manier

Het fijne is, dat je kunt scrummen in alle takken van sport. Het is managen en plannen op een hedendaagse manier. Dus zonder vooropgezette plannen die je toch niet na kunt komen, omdat je op weg naar je doel tot andere inzichten komt. Probeer het eens! Oh en als je het dan toch doet… Ga dan dus voor het podium en haal alles uit scrum wat erin zit, met de 5 kernwaarden in gedachten. Succes!

 

Heb je een vraag? Wil je beginnen met trainen of ben je op zoek naar een goede coach?
Neem contact met ons op! Wij helpen je graag met onze grote hobby: scrum! 

 

Deel deze Blog