Wel druk, maar weinig af. Herkenbaar? | Priom | Denk, doe en leer met Agile en Scrum

Wel druk, maar weinig af. Herkenbaar?

Je hebt een druk leven. Althans, zo voelt het.

Gewoonte, routine, sleur

De wekker gaat, je snoozed een paar keer, springt onder de douche, graait nog wat te eten mee uit de keuken en haast je naar je werk. En dan laten we eventuele bezigheden met kids voor het gemak maar even achterwege. File… In de auto denk je na over wat de dag je brengen gaat. Op je werk aangekomen groet je een aantal collega’s en even later zit je op je werkplek. Eerst even koffie. Computer aan. Zo… beginnen maar!

Uuhhhmmm.. wat is handig? Eerst maar eens even je mailbox bekijken. Een mailtje van een ontevreden klant. Nog geen antwoord van je collega. Dat mailtje van die klant laat je maar heel even voor wat het is. Als je zo je dag al moet beginnen... Bovendien vereist het wat uitzoekwerk om de mail naar behoren te kunnen beantwoorden. Om verder te kunnen met je werkzaamheden, ben je afhankelijk van je collega. Die zoek je zo wel even op.

Wat kun je al wel doen? Oh ja! Je vergeet bijna dat je zelf ook nog input moet sturen naar het projectteam. Je zoekt de benodigde documenten en informatie op. Al surfend op het web valt je oog op een artikel. Hmm, interessant! Even snel lezen...

AH PAUZE!

Zo kunnen we nog wel even doorgaan... En een rondje maken door de hele organisatie...

 

Het verschil tussen druk zijn en productief zijn

Wat is productiviteit eigenlijk? PRIOM ziet het als de hoeveelheid tijd die iemand besteedt aan het werken in de richting van zijn of haar doelen / de doelen van de organisatie waar je werkt. Soms maakt een omgeving het zelfs al lastig te bepalen wat je überhaupt moet doen. Dat heeft van alles met hiërarchie, taakverdeling en verantwoordelijkheden te maken. Naast je omgeving zijn tijd en energie (met een focus op hoe we ermee omgaan) twee van de belangrijkste factoren voor persoonlijke productiviteit.

"In het wilde weg werken" en dus druk zijn, geeft je een onrustig gevoel. Er komt namelijk niets af. Doelen worden niet of langzaam bereikt en je loopt het risico om achter de feiten aan te lopen. Op deze manier ben je niet wendbaar en kun je onmogelijk inspelen op de veranderende behoefte van je klant.
 

Overzicht in werkzaamheden opent de deur naar productiviteit

Productief werken is niet alleen prettig voor je klant en collega’s, maar vooral voor jezelf en je eigen gemoedstoestand! Een beetje rust in je hoofd. Fijn! Daar krijg je tenslotte energie van en energie bevordert productiviteit!


Plannen 

Sommige mensen zijn er goed in. Anderen rampzalig. Om te plannen kan het maken van een lijstje wel eens helpen. Toch lukt het niet altijd de taken overzichtelijk en laat staan gedaan te krijgen. Je bent afhankelijk van anderen en soms word je afgeleid.
Daarnaast is iedereen anders. Iedereen heeft eigen voorkeuren wat werk en productiviteit betreft. Creatievelingen staan erom bekend dat als ze ergens schik in hebben, ze uren geconcentreerd doorwerken. Maar als er iets leukers voorbij komt, zijn ze al snel afgeleid. In een team kan het wel eens voor ergernis zorgen. Wel zijn verschillende disciplines/type mensen in een goed werkend team vereist. Uiteindelijk gaat het erom dat het werk (product of dienst) af is EN naar wens van de klant. Anders kun je met z’n allen weer opnieuw beginnen. Of het nu om een korte opdracht/project gaat of het behalen van een doel met langere looptijd. Door kunnen werken aan taken die bij jou passen is fijn. 
 

De waarde en menselijke kant van Scrum

Scrum geeft niet alleen een visueel overzicht. Door te scrummen kun je individueel en ten alle tijde verder werken zonder afhankelijk te zijn. Een ieder kan zijn/haar kwaliteiten benutten, wat de kans om afgeleid te worden verkleind. Ruimte in je hoofd en een opgeruimd kantoor. Dat zorgt voor energie en tevredenheid. Zowel de gestructureerd denker als ADHD’er heeft er baat bij. Overzicht is voor ieder type mens fijn. Resultaat tenslotte ook! Het zetten van vinkjes en behalen van doelen geeft een tevreden gevoel.
 

Scrummen geeft een frisse wending aan routine 

Het verhoogt de productiviteit. Op persoonlijk vlak, maar ook waar het gaat om arbeid en kapitaal. Zo kun en mag je een praatje met een collega als zinnig ervaren en is het lezen van een interessant artikel onder werktijd niet erg (tijd). Naast deze dingen, zet je vele zichtbare stappen en kan iedereen verder met datgene waar hij/zij goed in is! Het resultaat? Overzicht, optimale realisatie van doelstellingen, blije medewerkers en een tevreden klant (energie).


Wil jij meer weten over scrum?

Neem vrijblijvend contact met ons op! Wij laten je graag kennis maken.

De infographic geeft de waarden van scrum weer. Het kan je veel opleveren! 
In de volgende blog lees je hier meer over.

 

 

Deel deze Blog