Zeilen als meest Agile sport op de Olympische Spelen | Priom | Denk, doe en leer met Agile en Scrum
zeilen is agile met priom

Zeilen als meest Agile sport op de Olympische Spelen

Voor mij is het vandaag de laatste dag voor mijn vakantie. Even twee weken de batterij opladen om er dan weer tegen aan te kunnen. Op het programma staat onder andere het volgen van de Olympische Spelen. In deze korte blog wil ik graag aangeven waarom ik vooral het zeilen ga volgen!

Vanaf jongs af aan ben ik een enorme sportliefhebber. Helaas heb ik zelf niet het talent om een sport op hoog niveau te beoefenen, maar het kijken naar sport gaat me erg goed af! Vele sporten heb ik gevolgd of volg ik nog steeds intensief. Voetbal is altijd een blijvertje en volg ik op de voet in binnen- en buitenland, profs en amateurs. Tennis neem ik tegenwoordig te weinig tijd voor om te volgen en blijft vaak bij het kijken van de uitslagen, al ga ik bij de grote tournooien er af en toe nog wel even goed voor zitten. Golf volg ik pas sinds enkele jaren, maar vooral om te kijken wat ik er zelf van kan leren. Schaatsen wordt steeds minder eerlijk gezegd door de (te) grote dominantie van de Nederlanders. Formule 1 volgde ik lange tijd, is de afgelopen tien jaar langs me heen gegaan, maar met de komst van Max Verstappen is ook mijn kijkplezier weer aardig terug. Wielrennen staat nooit ter discussie, dus volg ik de grote ronden en klassiekers met vele kijkuren. Ik verheug me ook enorm op de wegwedstrijd van morgen en ga daar echt even goed voor zitten! 

De meeste andere sporten zijn de typische Olympische sporten voor mij. Sporten die ik alleen kijk tijdens de Olympische Spelen, vaak ook gedreven doordat er een Nederlander meedoet. Al heel wat nachtelijke wedstrijden volleybal, roeien, zwemmen en dergelijke gezien inmiddels. Er is echter een sport die ik steevast lijk te missen en waar deze Spelen verandering in komt: Zeilen! Marit Bouwmeester doet het al vele jaren goed in deze sport, maar kijken deed ik niet. Tot nu! Tot ik mij besefte dat zeilen DE meest Agile sport is die ik kan bedenken op dit moment. Een sport die eigenlijk symbool staat voor alles wat we bij Priom doen!

Zeilen is de meest Agile Sport die ik ken!

De missie van Priom is om organisatie te helpen de snel veranderende omgeving in hun voordeel te kunnen gebruiken. Wetende dat de omgeving om ons heen steeds sneller verandert en dat het voorspellen van de toekomst steeds lastiger wordt. Dit vraagt om experimenteren en om andere nieuwe manieren om onzekerheid te kunnen managen. Agile management helpt hierbij en daarom helpen we organisaties Agile te werken! Agile staat voor het vermogen je aan te kunnen passen aan nieuwe omstandigheden, voor lenigheid, behendigheid, snelheid en flexibiliteit!

Terug naar het zeilen zijn bovenstaande termen uitermate toepasbaar. Als er één sport is waarin de omgeving veranderlijk is, is het wel zeilen. De omstandigheden wisselen soms snel tijdens de wedstrijd en hangen enorm af van de richting waarin je zeilt. Nu heb ik absoluut geen verstand van zeilen, maar ik weet wel dat de wind uiteraard een enorm grote rol speelt als 'omgeving waarin je opereert (zeilt). De beste zeiler is de zeiler die zijn of haar middelen het beste inzet om de omstandigheden /omgeving in zijn of haar voordeel te gebruiken! Degene die als beste gebruik maakt van de wind maakt een enorm goede kans op succes! Exact datgene wat Agile is en wat wij als Priom graag willen overbrengen op onze klanten. 

Deze Olympische Spelen kijk ik dus naar het zeilen om te leren HOE je het beste gebruik maakt van je omgeving, om meer Agile te worden en zo succesvol!

 

Veel kijkplezier!

Ook weten hoe je als organisatie meer Agile kunt worden? Neem gerust contact met ons op.

Deel deze Blog

Leave a comment

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.