De Responsive Enterprise


responsive enterprive recensie priom

Nog niet zo lang geleden schreef Rini van Solingen samen met Vikram Kapoor het boek De Responsive Enterprise. De kopstukken van Prowareness schreven een zeer makkelijk leesbaar boek over het responsive maken van organisaties. Steeds vaker worden boeken in verhaalvorm geschreven en dit keer betreft het een dialoog tijdens een rondje golf. Vooral interessant is de rol van Ron als CEO van een groot internationaal bedrijf. Zijn reacties en tegenwerpingen op agility of responsiveness zijn zeer herkenbaar! Veel lezers zullen zich hierin herkennen en vervolgens ook concluderen dat het WEL mogelijk is om als groot bedrijf meer Agile te worden. De simpele concrete suggesties van de schrijvers om aan de slag te gaan met responsive manier van werken zijn goed gevonden en in de praktijk goed toepasbaar.

In het boek worden negen stappen genoemd (voor elke golfhole 1) om te transformeren richting een wendbare organisatie. Tevens bevat elk hoofdstuk aan het eind een korte samenvatting van de vier belangrijkste principes die aan bod zijn gekomen, vaak aangevuld met wat meer info die niet past in de dialoog van het boek. Dat brengt me ook naar een ander pluspunt van het boek. De schrijvers hebben heel veel informatie die het boek niet heeft gehaald, op internet gepubliceerd om te downloaden. Deze info bevat zeker waardevol materiaal! 

Ik hoop dat ook dit boek weer bijdraagt aan meer Agile organisaties en daarmee dus ook bijdraagt aan de missie van Priom om organisatie meer wendbaar te maken! Kortom naast Agile managen van Mike Hoogveld is dit weer een goed boek om managers te overtuigen. Tijd voor transformatie, tijd voor Agile, tijd voor de responsive enterprise!